vineri, 9 ianuarie 2009

How To Make An American Quilt


O cuvertura e mai mult decat material si tesatura; fiecare bucata are propria poveste de spus. In How To Make An American Quilt ajungem sa cunoastem povestile a 7 lucratoare care isi combin creatia cu pasiune si vitalitate. Toate durerile, iubirile, dorintele, supararile si tradarile acestor femei sunt cusute de cuvertura lor si in timp ce amintirilor lor li se da expresie, o tanara femeie aplica toate lectiile de trecut la propriul ei viitor nesigur.
Cum majoritatea filmelor sunt pline de personaje principale masculine, How To... se bazeaza numai pe puterea femeilor. Grupul de lucratoare este format din 7 membre: surorile Gladys (Bancroft) si Hy (Burstyn); Sophia (Lois Smith), o femeie cunoscuta ca sperietoare de copii, Emma (Jean Simmons), sotia timida a unui barbat adulterin, Constance (Nelligan), cea care are o aventura cu sotul Emmei, Anna (Maya Angelou), lidera grupului si Marianna (Woodard), fiica Annei. Proiectul care le ocupa timpul este cuvertura drept cadou de nunta pentru nepoata lui Hy, Finn (Ryder), care tocmai s-a logodit. Ea isi petrece vacanta de vara cu Hy si Gladys, departe de logodnic, pentru a se decide daca un angajament pe viata este ceea ce isi doreste si daca e mai bine sa se marite cu un iubit sau un prieten.
Una dintre cele mai mari placeri ale filmului vine de la minunata performanta a unei distributii impresionante. Probabil ca sunt prea multe personaje. Astfel, in loc sa cunosti bine doar unul singur, filmul prezinta cate un eveniment important din viata fiecarui personaj. Totalul acestor flashbackuri este menit sa ofere povestea lui Finn: daca sa mearga inainte cu maritisul sau sa-si ia lumea in cap cu un necunoscut hot hot hot.
Povestile sunt foarte bine spuse, astfel incat este imposibil ori sa nu te regasesti intr-una din ele ori sa nu te implici emotional in povestile descrise. Per total, filmul este o drama care are multe de spus despre dragoste, pasiune si monogamia intr-o relatie. Segmentul lui Finn este de departe cel mai implicat, datorita faptului ca se afla in mijlocul tuturor; actiunile ei sunt formate de experientele celorlalte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu